בכל פרויקט שלי מגיע הרגע בו מדברים על ווילונות. אי אפשר להתחמק מזה. ווילונות מבחינתי הם המסגרת הכמעט סופית להלבשת הבית, ואני מאמינה כי ההלבשה אינה שלמה בלעדיהם.
מסתבר לי יותר ויותר, כי זהו נושא הנתון לדיון, כיוון שחלק מלקוחותי אינם מעוניינים באותו פריט, כל אחד מסיבותיו הוא, על אף שבעיני ווילון הופך צורך לבונוס. הצורך- בהצללה, בפרטיות ובהפרדה. הבונוס- מראה הרמוני ושלם, תחושת חמימות וביתיות, ובעידן הטקסטיל של היום, הווילון הוא לחלוטין אקססורי בפני עצמו.
ההשראה לפוסט הזה הגיעה מלקוחת עבר, בדירה בה הלבשנו את הסלון ופינת האוכל וכללה גם וילונות, וכעת מעוניינת לשפץ ולרענן את חדר האמבטיה.
עברו שלוש שנים מאז ביקרתי בדירה ונפעמתי לראות עד כמה היא נראית בדיוק כמו שזכרתי אותה. עברנו על פרטי הריהוט, שמעתי ממנה ממה היא מרוצה ומה דורש התייחסות, ואז עלה עניין הווילונות. היא אוהבת אותם, את הבד, את המראה, את תחושה שהם מעניקים לדירה, אבל חלקם, בעיקר הוילונות הרומאים הפונים לכיוון בו הרחוב עובר שיפוץ, מעלים אבק והטיפול בהם לא פשוט לה. היא תהתה באוזני האם זה סוג הבד או שמא העובדה שבחרה בווילון רומאי, בו המנגנון דורש עבודה רבה יותר בהורדה ותליה מאשר וילון תלוי.
בואו נשים את הקלפים על השולחן. אנחנו מדינת מדבר מאובקת ובכל פינה יש בית בבניה או בשיפוץ. לכן אנחנו נמנעים ממדפים פתוחים, מריבוי בפרטי נוי, וזו בדיוק הסיבה המונעת מאיתנו לרכוש וילונות. יחד עם זאת אנחנו רוצים בית מעוצב, חמים ונעים, וכן, הרצון הזה דורש מאיתנו תחזוקה. בעולם אוטופי לכולנו היתה עוזרת 3 פעמים בשבוע, מפזזת בביתינו בעודה אוחזת במברשת הנוצות ומדלגת מפריט לפריט, מסירה את הוילון כובסת ותולה. המציאות היא שונה ועול תחזוקת הבית רובץ על כתפינו, ובין העבודה/הילדים/הסידורים, אנו מחפשים איך להקל על עצמינו. יחד עם זאת אנחנו כמהים לחזור מיום עמוס לבית. פשוט בית. לכלאחד הגדרה שונה למשמעות המילה בית עבורו. עבורי היא כוללת את המילה וילון, שכן היא טומנת בתוכה רוך, חום והרמוניה.
אז איך מתגברים על הפער בין הרצון לבית לבין המאמץ הכרוך בתחזוקתו- בדיוק לשם כך נועד הפוסט הזה.
אני יכולה לדבר שעות על כמה וילון חשוב, יפה, מה הערך שהוא מוסיף לבית כמה הוא יתאים וכו' וכו', אבל בכדי לעשות קצת סדר בבלגאן, החלטתי לארח כאן בבלוג את עמית ליבק, סמנכ"ל וילונות אורגד, כדי שיענה על התשובות לשאלות הנפוצות ביותר שלקוחותי שואלים בכל פעם שאנחנו מדברים על וילונות:
מה הם סוגי הוילונות הנפוצים ביותר היום?
וילונות הבד הם הנפוצים ביותר כאשר הם נחלקים למספר סוגים על פי סוג תפירתם כמו תפירת קפלים (פלדים), תפירת טבעות (רינגים), תפירת סרט כיווץ, תפירת לולאות וכל בד שמוסט לצדדים בצורה כזו או אחרת.
כיום מקובל לשלב מספר בדים בוילון ולשלב טקסטורות שונות.
באילו סוגי בד משתמשים לתפירת וילונות?
סוגי הבד נחלקים ל-2 קטגוריות:
בדים סינתטיים- עשויים לרוב מפוליאסטר. ניתנים לכביסה ביתית, אינם דוהים בשמש וקלים לתחזוקה.
הבדים הסינטטיים קיימים בעוביים שונים, חלקים או עם מרקמים.
בדים טבעיים- כותנה, פשתן או יוטה. השימוש בהם מחבר אותנו אל הטבע. הם דורשים תחזוקה גבוהה יותר מאשר הבדים הסינטטים. יש לשלוח אותם לניקוי יבש וחשוב לציין כי הם דוהים בשמש ישירה. מומלץ להוסיף להם בד בטנה סינתטי כאשר הם חשופים לשמש.
איך מתאימים וילון לחלל?
התאמת וילון לחלל צריכה לקחת בחשבון מס' גורמים: גודל החלל והתקרה, סגנון עיצובי ואישי והצד אליו פונה החלון עליו אנו מעוניינים לתלות וילון.
לכיוון החלון יש משמעות רבה בבחירת הוילון. כשהחלונות פונים לכיוון צפון מומלץ להשתמש בוילונות שקופים ובהירים כדי לא להחשיך את החלל עוד יותר.
בצד מערב השמש יוקדת. אם אין לחלונות תריסים השמש והחום עלולים לפגוע בריהוט ולחמם את החלל. במקרה זה וילון רומאי או וילון גלילה הם המתאימים ביותר או לחלופין וילון בעל שתי שכבות: אטומה- למנוע חדירת שמש וחום מאסיביים בשעות הצהריים ואחר הצהריים, ושכבה שקופה או חצי שקופה לשעות הבוקר, בין ערביים והערב, ולשוות לחלל את המראה הרך אותו אנו רוצים להשיג.
חשוב מאוד להבין מי האנשים הגרים בבית. אנשים ססגוניים מאוד לא יתחברו לווילונות לבנים לעומת אנשים בעלי נטייה למונוכרומטיות שלא יתחברו לווילונות צבעוניים או מרובי דוגמאות ופטרנים. חשוב לא להיכנע לצו האופנה ולהישאר נאמנים לטעם אישי ולאורך חיים.
לדירה מודרנית, כשהריהוט בקווים נקיים וישרים, יתאים וילון רומאי שגם הוא בעל קווים ישרים. אך אין זה אומר שבכל דירה מודרנית מומלץ וילון שכזה. פעמים רבות אנו מעוניינים למתן את הקווים הישרים ולהעניק רוך לחלל. חשוב להבין איזו אווירה האדם המתגורר בבית מעוניין להשיג.
מתי תמליץ על וילון תלוי ומתי על רומאי?
יש מצבים מסוימים בהם הבחירה די ברורה:
כאשר יש ספה מתחת לחלון עדיף להשתמש בווילון רומאי שיורם עד מעל הספה. וילון נשפך יאבד מיופיו כאשר יש רהיט שמפריע.
כאשר יש חלון בתוך נישה, גם אז מומלץ לתלות וילון רומאי כיוון שהוא מתאים לארכיטקטורה של הבית. וילון תלוי לא עושה חסד עם נישות.
מה ההבדל מבחינת תחזוקה בין וילון תלוי לרומאי?
וילונות תלויים ניתן לכבס בכביסה ביתית והם קלים להסרה ותליה. חשוב לוודא אם הבד טבעי או סינטטי. לבדים טבעיים יש נטייה להתכווץ ולדהות בעוד ובדים סינטטיים ניתן לכבס לעיתים תכופות.
לוילון רואמי יש מנגנון המסרבל מעט את ההורדה והתליה ועדיין ניתן לעשות זאת לבד. במידה ואינכם רוצים להתעסק עם המנגנון, יש חברות המתמחות בהורדה, ניקוי והתקנת הוילון.
וילון גלילה הוא זה הצובר פחות אבק שכן אין בו את הקפלים והנפח שיש בשאר סוגי הוילנונות.
במטבח, החדר הכי מתלכלך בבית בו הוילון מועד לפורענות, מומלץ להשתמש בוילון ונציאני דמוי עץ העשוי מ-PVC.
הונציאני נשטף בקלות וניתן לנגב אותו בסמרטוט לח.
קיימים בשוק בדים אנטי בקטריאליים לאלו הסובלים מקרדיט האבק. הם עבים יותר מהרגיל וסינטטיים במראה שלהם.
לסיום, אשמח אם תחלוק עימנו טיפ בנוגע לתחזוקה של הווילונות
אני ממליץ לכבס את הווילונות פעמיים בשנה כדי לשמור עליהם לאורך זמן.
בבחירת וילון חשוב לתת משקל זהה גם לעיצוב וגם לפרקטיקה. הווילנות צריכים לשרת אותנו ולא אנחנו אותם. אנחנו צריכים להינות מהם ולא להשתעבד להם.
וגם אני אגרתי במהלך השנים מספר טיפים ונקודות חשובות שכדאי לשים לב אליהם בבואכם לבחור וילון:
1. ווילון תלוי מהתקרה נראה הרבה יותר טוב מאשר מעל מסגרת החלון. הנוכחות שלו מתעצמת בחלל.
2. כאשר אין רהיט מפריע, רצוי שהווילון ישתלשל עד הרצפה. וילון התלוי מהתקרה עד הרצפה מעניק תחושה של גובה, ובינינו, זה הרבה יותר יפה ומרשים. במידה ויש מיטה מתחת לחלון, רצוי שהווילון יגיע עד לראש המיטה ואף כמה ס"מ מאחוריו.
3. למראה מהודק ומסודר בחרו בתפירת קונטרה פולד. למראה משוחרר יותר ונפילה פחות סימטרית בחרו בתפירת כיווצים. וילון על מוט עם טבעות נותן מראה כפרי ונון שלנט.
4. היופי בווילון רומאי הוא יכולת השליטה על כמות הבד שאנו רוצים לראות. המלצתי היא להעלות אותו עד אמצע החלון מינימום ואף גבוה מזה כרבע מהחלון מלמעלה במקסימום. כך תרוויחו גם וילון וגם אור ונוף.
5. בלקיחת מידות לווילון קחו 5-10 ס"מ נוספים מכל צד של משקוף החלון. במידה והחלון אינו ממורכז ואתם מעוניינים לטשטש את האסימטריה, רצוי להכפיל את כמות הבד ולתכנן וילון כפול בגודלו שימשיך על הקיר.
6. בווילון תליה תמיד הכינו וו איסוף כדי שתוכלו לאסוף אותו לצדדים. חבקים יכולים להיות מבד הווילון או כל רעיון אחר מתאים שעולה על דעתכם (סרט צבעוני, גומיית שיער עם פרח….) איסוף הווילון משני צידי החלון מעניק לו מסגרת יפה.
7. לחדרי בנים העדיפו וילון רומאי או גלילה. קיימים בשוק בדים צבעוניים נהדרים גם לבנים. הילדים גדלים ווילון נשפך פחות מתאים להם.
8. למי שאוהב את המראה הרומאי אך מעוניין במראה רך יותר, וילון רומי רך יעשה את העבודה. יש כמה דרגות כיווץ, ואלא אם אתם גרים בווילה פרובנסית, העדיפו את דרגת הכיווץ העדינה ביותר למראה לא מתאמץ וכבד.
הלילה יכנס שעון החורף לתוקפו ונקבל את הסתיו בזרועות פתוחות. זה בדיוק הזמן להכניס חמימות לבית, להתכרבל עם כוס תה מהביל ולהביט בגשם הניתך לחלון מבעד לווילון. ובבוא האביב נכבס ונתלה. וכך זה יחזור על עצמו, כי בסופו של דבר הכי כייף בבית. מה אתם אומרים? אשמח לקרוא את תגובותיכם.
שלכם באהבה,
רוית
5 מחשבות על “ווילונות- זה כל הסיפור”
הפוסטים שלך סופר מקצועיים, אינפורמטיביים ומסייעים.
עוקבת אחרי כל פוסט ומפיקה המון. תודה לך.
מקסים, מרגיע ומלמד. כרגיל בבלוג שלך.
אנחנו חיים בבית כבר שנתיים ללא ווילונות וביני לבין בעלי קיים וויכוח בנושא.
הפוסט הזה בא בדיוק בזמן. הם בדיוק מה שחסר לנו כדי שהבית יהיה בית כמו שכתבת. נהדר.
שלום רב
האם יש בעיה הוילון בשיטת הכיווץ. אוהבת את הוילון בחדר שינה שלא יהיה רישמי. בחנות פוסלים או לא ממליצים על כיווצים. טוענים שלאחר כמה כביסות הכיווץ /החוט מתרופף. האם זה ידוע?
היי שרה,
אני מופתעת לקרוא את שכתבת. לי לא ידוע על בעיה שכזו.
אולי פשוט כדאי לפנות לחנות אחרת.